Porady żywieniowe i weterynaryjne
Dermatozy tła metabolicznego spowodowane niedoborem białka
Ze względu na rozmiar i poziom aktywności metabolicznej skóry jej zapotrzebowanie na białko jest wysokie i nawet niewielkie zmiany odżywiania mogą silnie ujemnie oddziaływać na stan tego narządu.
Sierść i skóra składają się głównie z białka zawierającego znaczne ilości aminokwasów siarkowych, szczególnie cystyny. Białko jest niezbędne do tworzenia nowych włosów, powstawania nowych komórek naskórka oraz do procesu pigmentacji. Białko wchozi również w skład potu oraz wydzieliny gruczołów łojowych.
Dorosłe psy i koty zużywają 25-30% dziennego zapotrzebowania na białko do resyntezy białka skóry i jej wytworów.
Zapotrzebowanie organizmu na białko rośnie w okresie wzrostu, u samic karmiących i ciężarnych. Trwale utrzymujące się niedobory białkowe prowadzą do wyniszczenia i rozwoju licznych schorzeń / zwłaszcza zwyrodnienia nerek /.
Przyczyny niedoboru
1.Występowanie w diecie zbyt małej ilości białek lub białek złej jakości
- stosowanie „najtańszych” , ubogich w białko pokarmów przemysłowych. Zawierają one białko o niskiej jakości , otrzymywane zazwyczaj z odpadów rzeżnianych i mączek mięsno-kostnych.
- stosowanie diety domowej o niezbilansowanym składzie
2.Skarmianie nieodpowiednim dla danego gatunku pokarmem np. skarmianie zwierząt mięsożernych pokarmami o dużej zawartości produktów roślinnych / produkty zbożowe wymieniane są na pierwszym miejscu w podawanej przez producenta analizie składu /.
Skarmianie kotów karmą przeznaczona dla psów.
3.Długotrwałe stosowanie diety ubogobiałkowej u zwierząt z niewydolnością nerek
4.Niedobory będące wynikiem zaburzeń wchłaniania i trawienia białka
5.Enteropatie białkogubne
Objawy kliniczne
W związku z tym, że 25-30% dziennej dawki białka zużywane jest przez organizm na powstawanie włosów oraz proces keratynizacji naskórka, jego brak zapoczątkowuje pojawianie się zmian skórnych.
- włos staje się cienki, suchy i matowy
- powolny rozwój włosa i wydłużony czas wymiany włosów
- ogniskowe , plackowate wyłysienia
- skóra staje się cienka i sucha
- hiperkeratoza i hiperpigmentacja naskórka
- naskórek pokrywa się strupami, łuskami lokalizujacymi się na całym ciele zwierzęcia
- pojawiają się trudno gojące się wrzody
- obrzęk kończyn
- trwający kilka tygodni niedobór białka prowadzi do atrofii cebulek włosowych
W piśmiennictwie weterynaryjnym istnieje schorzenie opisane jako – generic dog foods dermatosis - jest to choroba wywołana skarmianiem psów przez wiele miesięcy pokarmem o bardzo złej jakości białka. Pojawiają się wówczas obustronne, symetryczne strupowato-wrzodziejące zmiany skórne usytuowane na głowie /koniec i grzbiet nosa, powieki/, połączeniach skórno-śluzówkowych oraz punktach wzmożonego ucisku/łokcie/.
Różnice w metabolizmie białka u psów i kotów
Koty potrzebują w diecie więcej białka niż psy. Koty wykazują większe zapotrzebowanie na aminokwasy endo-i egzogenne. Wiąże się to z większą aktywnością u kotów AlAt i dehydrogenazy glutaminianowej tj. enzymów o charakterze katabolicznym.
Koty mają niższą aktywność dehydratazy treoninowej i dehydratazy serotoninowej.
Koty nie są w stanie syntetyzować wystarczającej ilości tauryny z powodu niskiej aktywności ioksygenazy cysteinowej i dekarboksylazy cysteinosulfinowej. Dodatkowo sprawę komplikuje większe zapotrzebowanie na taurynę u kotów, ponieważ większe są jej straty z żółcią/brak łączenia kwasów żółciowych z glicyną/.
Koty wykazują większe zapotrzebowanie na aminokwasy siarkowe jak cysteina i metionina.
Koty wykazują większe zapotrzebowanie na argininę, której niedobór manifestuje się hiperamonemią
Zawartość białka i aminokwasów w karmach ANF dla kotów
Składnik |
Kitten |
Adult |
Senior |
Białko% |
34.85 |
32.75 |
28.75 |
Arginina% |
1.8 |
1.7 |
1.42 |
Histydyna% |
0.72 |
0.7 |
0.6 |
Izoleucyna% |
1.22 |
1.15 |
1.0 |
Leucyna% |
2.65 |
2.7 |
2.35 |
Lizyna% |
1.8 |
1.65 |
1.45 |
Metionina% |
0.82 |
0.75 |
0.68 |
Cysteina% |
1.2 |
1.15 |
1.0 |
Fenylalanina% |
1.32 |
1.3 |
1.17 |
Tyrozyna5 |
2.37 |
2.35 |
2.17 |
Treonina% |
1.25 |
1.15 |
1.0 |
Tryptofan% |
0.22 |
0.22 |
0.2 |
Walina% |
1.45 |
1.35 |
1.25 |
Tauryna mg/kg |
2630 |
1950 |
1690 |
Zawartość białka i aminokwasów w karmach ANF dla psów
Składnik |
Puppy 28 |
Puppy |
Adult |
Senior |
Performance |
Białko% |
28.5 |
33.64 |
26.75 |
21.6 |
31 |
Arginina% |
1.53 |
1.8 |
1.0 |
1.2 |
1.7 |
Histydyna% |
0/6 |
0.7 |
0.5 |
0.47 |
0.65 |
Izoleucyna% |
0.84 |
1.1 |
0.84 |
0.79 |
1.0 |
Leucyna% |
1.75 |
2.4 |
1.58 |
1.58 |
1.85 |
Metionina% |
0.64 |
0.79 |
0.54 |
0.52 |
0.79 |
Cysteina% |
0.96 |
1.12 |
0.8 |
0.82 |
1.0 |
Treonina% |
1.0 |
1.2 |
0.85 |
0.82 |
0.69 |
Tryptofan% |
0.21 |
0.22 |
0.18 |
0.16 |
0.22 |
Karmy ANF zawierają potrójne żródło białka: kurczak, jaja, rybę – aby zapewnić optymalną równowagę aminokwasów. Potrójny skład białek zapewnia zwierzętom łatwostrawną , daleko lepszą niż pokarm oparty na zbożach dietę.