Porady żywieniowe i weterynaryjne

Charakterystyka składników karm dla psów i kotów marki Nutram

Charakterystyka składników karm dla psów i kotów marki Nutram - 4.4 out of 5 based on 7 votes
1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

Nutram Pet Products Ltd, jako producent karm Nutram Super Premium, jest częścią kanadyjskiego, niezależnego koncernu o nazwie Maple Lodge Farms Ltd 

z siedzibą w Ontario - Kanada, specjalizującego się w produkcji wyrobów drobiarskich z surowców rodzimych. Firma ta, powstała w roku 1950, zdobyła swoją sławę oraz pozycję na rynku kanadyjskim i światowym dzięki niezmiennemu utrzymywaniu bardzo wysokiej jakości swoich wyrobów.

Podstawowymi surowcami używanymi do wytwarzania karm Nutram są wysokiej jakości mięso kurze i jaja z kanadyjskich farm oraz nowozelandzka jagnięcina, służące również do produkcji żywności dla ludzi.

Laboratoria koncernu, pracujące pod ścisłą kontrolą Kanadyjskiego Inspektoratu Żywności (C.F.I.A.), gwarantują bardzo wysoką jakość czystych ekologicznie i nisko przetworzonych surowców, co w połączeniu z najnowocześniejszą technologią daje produkty znakomitej jakości i o bardzo wysokiej przyswajalności (średnio powyżej 90 %), w pełni spełniające wymagania stawiane żywności dla ludzi w UE.

Działające dietetycznie karmy Nutram to najwyższej jakości suplementowane produkty żywnościowe dla psów i kotów działające dietetycznie i opracowane z naciskiem na aktywne wspomaganie organizmu. Produkty te, o bardzo wysokiej wartości biologicznej, wytwarzane według holistycznych formuł żywieniowych, zawierają dużą ilość różnorodnych składników pokarmowych naturalnego pochodzenia o właściwościach prozdrowotnych (w tym prebiotyków i probiotyków), które nie tylko zaspakajają podstawowe potrzeby organizmu, ale także chronią zwierzę przed niekorzystnymi warunkami otoczenia i podnoszą jego naturalną odporność.

  • Najwyższe standardy jakościowe

Pokarmy Nutram wytwarzane są wg najwyższych standardów jakościowych żywności dla zwierząt, zgodnych z wymaganiami Narodowego Zgromadzenia Naukowego w Kanadzie (NRC), i pod ścisłym nadzorem Kanadyjskiego Inspektoratu Żywności (C.F.I.A.). Stosowane tu programy kontroli jakości aprobowane są przez międzynarodowe organizacje A.O.A.C. International oraz Towarzystwo Promocji Zdrowia (H.P.B.). Ponadto wszystkie produkty Nutram zostały uznane przez A.A.F.C.O. (Stowarzyszenie Amerykańskich Kontrolerów Żywności) za w pełni zaspakajające wymagania żywieniowe zwierząt, dla których są przeznaczone.

  • Naturalne substancje konserwujące i przechowywanie

Wszystkie produkty Nutram konserwowane są substancjami pochodzenia naturalnego (tokoferole, wit. E i C, wyciągi z ziół), dlatego też zaleca się ich przechowywanie w miejscu suchym i o umiarkowanej temperaturze.

Wszystkie karmy Nutram są w pełni zbilansowane, dlatego podczas ich stosowania absolutnie nie zaleca się podawania zwierzęciu dodatkowo żadnych preparatów witaminowo-mineralnych, z uwagi na poważne niebezpieczeństwo zaburzenia bilansu pokarmowego.

 

Stosowane składniki żywieniowe i ich znaczenie:

Anyżu nasienie – dodaje smaku karmie, wzmaga apetyt, ułatwia trawienie;

Beta-karoten – ważny dla organizmu, naturalny antyutleniacz;

Chlorek potasu – źródło jonów potasu, odgrywających zasadniczą role
w aktywności mięśnia sercowego, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, funkcjonowanie nerek, prawidłowa gospodarkę wodna organizmu i przemianę cukrów; ich niedobór w organizmie może być bardzo niebezpieczny i objawia sie arytmia serca, osłabieniem mięśni i ich kurczami;

Chlorek sodu (sól) – źródło jonów sodu; składnik diety niezbędny dla życia; odgrywa kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych, od gospodarki wodnej, przez utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi, po prawidłowe działanie układu nerwowego;

Cholina – wyjściowa do syntezy metioniny i neuroprzekaźnika acetylocholiny; działa żółcio-twórczo, odtruwająco i ochronnie na wątrobę i pęcherz moczowy; zapobiega otłuszczeniu wątroby i nagromadzaniu się cholesterolu, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego; zawarta głównie w: żółtka jaj, wątroba, podroby;

Cykorii korzeń (wyciąg) – prebiotyk, zawiera strawne, dietetyczne włókno pokarmowe, wspomagające rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit; bogate źródło fruktooligosacharydów (FOS);

Cynk (chelat) – biopierwiastek; działa głównie na system immunologiczny, utrzymując go w stanie wysokiej sprawności; wzmaga odporność organizmu na infekcje i warunkuje jego prawidłowy rozwój;

Czosnek – silny antyutleniacz, utrzymujący serce w dobrej kondycji normalizując poziom lipidów we krwi; wydatnie wspomaga system odpornościowy organizmu i poprawia smak pokarmu;

Cynamon – sproszkowana kora tropikalnego drzewa cynamonowca; działa wzmacniająco, zapobiega chorobom skóry, reguluje prace układu pokarmowego;

DHA kwas (kwas dokozaheksaenowy) – jeden z kwasów Omega 3, odgrywający ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, odpowiedzialny za rozwój umysłowy i prawidłowe wykształcanie narządu wzroku u młodych zwierząt; szczególnie istotny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu (na jego bazie zbudowane jest 60% kory mózgowej);

Drożdże browarniane suszone – bardzo dobre źródło mannooligosacharydów (MOS);

Ekstrakt z mięsa kurcząt (hydrolizat) – zawiera naturalne substancje smakowe i zapachowe; uzyskany przez wstępne trawienie mięsa enzymami;

Ekstrakt z żurawin – naturalny środek hamujący rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w układzie moczowym; zapobiega występowaniu bakteryjnego zakażenia pęcherza moczowego, redukując osady bakteryjne na jego ściankach
i ułatwiając ich wypłukiwanie przez mocz;

FOS (fructooligosacharydy) – strawne włókno pokarmowe, zawarte m.in.
w korzeniu cykorii; prebiotyk odżywiający korzystna florę bakteryjną w układzie żołądkowo-jelitowym;

Glukozamina – substancja tworząca warstw ochronną nabłonka m.in. ścian przewodu i pęcherza moczowego, chroniąca przed podrażnieniami i uszkodzeniami, zapobiegająca infekcjom;

Glukozamina i chondroityna – substancje, które działając razem regenerują uszkodzoną tkankę chrzestną, wzmacniają zdrową; podczas oddziaływania przez dłuższy okres czasu zapewniają prawidłowy rozwój stawów i ich zdrowie;

Izolat białek sojowych (wyodrębnione białka sojowe-drobnocząsteczkowe) – lekkostrawne źródło cennych aminokwasów w postaci wyciągu białkowego, chroni tkankę mięśniową przed degradacją, składnik niealergogenny (nie mylić z alergogennym białkiem sojowym nie poddanym obróbce);

Jabłkowy kwas – zapobiega, podobnie jak trójfosforan sodu (zawarty w niektórych dietach weterynaryjnych), powstawaniu kamienia nazębnego poprzez wychwytywanie nadmiaru wolnych jonów wapnia, występujących w formie płytki nazębnej;

Jaja całe suszone kurze (bez skorupek) – źródło smacznego i wysoce przyswajalnego białka oraz kwasów tłuszczowych; cenne źródło wapnia i fosforu;

Jałowca owoc – posiada działanie antyseptyczne i przyspieszające gojenie ran, rozluźniające, antyreumatyczne, wzmagające koncentrację (np. podczas szkolenia), wspomagające trawienie, wpływa na szybsze usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu;

Yucca schidigera (wyciąg) – tradycyjny weterynaryjny środek ziołowy, zmniejszający opuchliznę, sztywność i ból stawów; bogaty w witaminy i saponiny, substancje poprawiające ukrwienie organizmu; zmniejsza zapach odchodów i zawartości kocich toalet; powoduje wzrost strawności wszystkich składników pokarmowych, w tym także tych najtrudniej strawnych, jak np. składników włókna pokarmowego; pod wpływem ekstraktu wzrasta w przewodzie pokarmowym liczba bakterii wykorzystujących do syntezy białka wolne aminokwasy;

Karnityna (L-) – aminokwas znakomicie usprawniający metabolizm, pobudzający organizm do zużywania tłuszczy jako źródła energii (stosowany w dietetyce ludzi
z tego samego powodu); podnosi kondycję serca i innych organów, zapobiega osłabieniu organizmu;

Krasnorost – y - (algi morskie) - mączka – źródło strawnego włókna pokarmowego, bogate źródło witamin i naturalnych minerałów; zawiera dużą ilość budulcowych aminokwasów; wzmaga pigmentację skóry, wybarwienie okrywy włosowej, ogranicza wydzielanie przykrego zapachu przez skórę psa;

Kukurydza selekcjonowana pełnoziarnista – źródło stosunkowo wolno przyswajalnych węglowodanów (energii), pomagających utrzymać przez długi okres czasu optymalny poziom cukrów we krwi (uczucie sytości); bogate źródło kwasu linolowego, witamin i błonnika;

Kukurydziana mączka glutenowa – zawiera dużą ilość wysoko przyswajalnych białek roślinnych; w kompozycji z mięsem kurcząt stanowi bardzo dobre i rzadko alergogenne uzupełnienie bilansu białkowego diety; służy również do utrzymania odpowiedniego PH w pokarmach dla kotów;

Kwas fosforowy – naturalny składnik wielu owoców i warzyw, stosowany jako regulator kwasowości w produktach spożywczych; wiąże jony metali w organizmie (czynnik chelatujacy) i działa jako przeciwutleniacz;

Lecytyna – źródło tłuszczów roślinnych, węglowodanów i choliny, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i prawidłowa przemianę tłuszczów;

Lucerna – doskonałe źródło chlorofilu, naturalnego odświeżacza oddechu; bogate źródło karotenu;

Luteina – żółty barwnik roślinny (karotenoid), bardzo ważny przeciwutleniacz o wielostronnym działaniu; chroni narząd wzroku osłaniając siatkówkę oka przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami;

L-karnityna – patrz: Karnityna (-L);

Metionina – aminokwas niezbędny do syntezy białek i procesu odtruwania organizmu; zakwasza żółć i mocz, zapobiegając wytracaniu sie złogów (kamieni nerkowych); zapobiega zakażeniom układu moczowego, działa ochronnie na wątrobę i nerki wiążąc toksyny, wspomaga odnowę ich tkanek; ważna w leczeniu reumatyzmu i osteoporozy;

Mielony jęczmień, owies (pełnoziarnisty) – zboża, których niewielki dodatek
w karmie jest źródłem przyswajalnych węglowodanów i naturalnych witamin, zwłaszcza z grupy B (jęczmień);

Mięso z kurcząt mielone (mączka) – odwodnione mięso z dodatkiem wątróbek i nerek kurzych; wysoko przyswajalne, w porównaniu z mięsem wołowym i wieprzowym, nisko popiołowe źródło smacznego białka zwierzęcego; jego wysoka strawność redukuje możliwość podrażnienia żołądka; posiada certyfikaty wymagane dla mięsa spożywanego przez ludzi;

Mięso z kurcząt świeże (nie mrożone) – surowe, świeże mięso wzbogacone wątrobą kurzą; nisko popiołowe źródło białka zwierzęcego zapewniające wysoką smakowitość karmy i ułatwiające jej trawienie;

Mięso jagnięce mielone (mączka) – bardzo dobrze przyswajalne i smaczne źródło białka zwierzęcego; sprowadzane z Nowej Zelandii, posiada certyfikaty wymagane dla mięsa spożywanego przez ludzi;

Minerały w postaci chelatów (białczany) – gwarantują optymalne wchłanianie mikroelementów przez układ trawienny oraz ułatwiają ich transport wewnątrz organizmu; zawierają cenne pierwiastki – kobalt, miedz, żelazo, mangan i cynk;

MOS (mannooligosacharydy) – włókno pokarmowe (prebiotyk), uzyskiwane ze ścian komórkowych drożdży (Saccharomyces cerevisiae), zwiększa efektywność trawienia poprzez ograniczanie rozwoju niepożądanej mikroflory w układzie pokarmowym;

Olej konopny – wzbogaca bilans kwasów tłuszczowych w diecie; zdecydowanie poprawia kondycje skóry i futra oraz eliminuje wypadanie włosów; drugie po siemieniu lnianym główne źródło kwasów Omega 3 – pochodzenia roślinnego;

Oset mleczny – znany w ziołolecznictwie silny antyutleniacz (aktywny składnik – sylimarin), regeneruje wątrobę i chroni ja od toksyn;

Prebiotyk – składnik pokarmu nie trawiony przez enzymy jelitowe, ale stymulujący rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych (probiotycznych);

Probiotyk – preparat lub produkt żywnościowy zawierający pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, który podany zwierzęciu lub człowiekowi
w odpowiedniej ilości, wywiera korzystny wpływ na jego zdrowie;

Psyllium (włókno) – włókno pozyskiwane z jednorocznej rośliny Plantago arafa, zawierające ponad 80% rozpuszczalnego włókna pokarmowego (prebiotyk); sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory w przewodzie pokarmowym (jelito grube), reguluje prawidłowa prace jelit, wiąże toksyny i ułatwia ich usuwanie z organizmu;

Pulpa buraczana – prebiotyk, źródło rozpuszczalnego włókna pokarmowego, reguluje transport treści pokarmowej, wpływa na właściwie sformowany stolec; istotny składnik systemu wspomagającego trawienie;

Ryż mielony (pełnoziarnisty) - wysoce i stosunkowo szybko przyswajalne źródło

węglowodanów, dostarczających energii organizmowi zwierzęcia;

Ryżowe otręby – źródło błonnika i witaminy B w pokarmie;

Selen – mikroelement, silny przeciwutleniacz, chroni serce i układ krążenia przed zmianami chorobowymi, przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu, zapobiega stanom zapalnym stawów, chroni przed zaburzeniami metabolizmu, neutralizuje toksyny w organizmie - zwłaszcza metale ciężkie; zapobiega przemęczeniu
i nerwowości zwierzęcia;

Siemię lniane (mielone) – najbardziej skoncentrowane źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 (głównie podstawowego – alfa-linoleinowego) – pochodzenia roślinnego; wpływa na właściwy stan skóry i okrywy włosowej; pobudza system odpornościowy organizmu;

Śledzia mięso mielone (mączka) - uzyskiwana ze śledzia pełnomorskiego, jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego i kwasów tłuszczowych Omega 3; znakomity składnik zrównoważonej diety;

Tauryna – aminokwas niezbędny w diecie psów i kotów, jego niedobór powoduje poważne schorzenia m.in. serca; wytwarzany przez organizm psa z innych aminokwasów, jeśli ich zawartość w diecie jest wystarczająca – z tego powodu dodawany do produktów Nutram tylko zapobiegawczo; niezbędny dodatek w karmach dla kotów;

 Tłuszcz z kurcząt (stabilizowany z wit.E) – doskonałe i niealergogenne, bardzo smaczne źródło energii, naturalnie konserwowane mieszanina tokoferoli z wit.E, źródło kwasów tłuszczowych Omega 6;

Tłuszcz z ryb morskich (olej) – podstawowe źródło kwasu tłuszczowego DHA, jednego z kwasów Omega 3, bardzo istotnego dla prawidłowego rozwoju organizmu zwierzęcia;

Twaróg suszony – doskonałe, nie powodujące uczuleń i bardzo smaczne źródło białka zwierzęcego;

Tymianek – zioło, zawierające duża ilość związków fenolowych (tymol); wyciąg
z niego, o właściwościach naturalnego antybiotyku, posiada silne działanie bakteriobójcze;

Wit.C (kwas askorbinowy, askorbowy) – niezbędna w procesie odnawiania tkanek i wytwarzania kolagenu; ułatwia gojenie ran, podnosi odporność na infekcje, aktywizuje system immunologiczny, zakwasza mocz zmniejszając ryzyko powstawania złogów w nerkach (kamieni nerkowych); silny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki, chroni organizm przed wystąpieniem nowotworów;

Wit.E (tokoferol) – silny naturalny konserwant i najsilniejszy witaminowy przeciwutleniacz; chroni organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i aktywnych nadtlenków lipidowych; potęguje dobroczynny wpływ selenu na organizm, wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi żywotność czerwonych krwinek;

Włóknik grochowy – oczyszczone, nierozpuszczalne włókno pokarmowe, stanowiące istotny składnik systemu wspomagającego trawienie oraz systemu Hairball Preventitive, odpowiedzialnego za wydalanie włosów z układu pokarmowego kota;

Włókno owsiane – składnik wpływający na odpowiednia strukturę granul, umożliwiający mechaniczne czyszczenie zębów podczas żucia pokarmu;

Wyciąg z czarciego pazura – wyciąg z afrykańskiego ziela łagodzący ból przy stanach zwyrodnieniowych stawów (artretyzm) i kręgosłupa, łagodzący stany zapalne pęcherza moczowego ; pobudzający prace wątroby i woreczka żółciowego, oczyszczający krew z kwasu moczowego, pobudzający system odpornościowy organizmu, leczący nerwice żołądka i niestrawność;

Wyciąg z nagietka lekarskiego – źródło luteiny, bardzo silnego przeciwutleniacza;

Wyciąg z rozmarynu – silny antyutleniacz, naturalny środek konserwujący karmę, pobudzający trawienie i poprawiający apetyt, łagodzący bóle mięśni i stawów;

Wyodrębnione białka sojowe – patrz: izolat białek sojowych.

 

2017-10-22 08:43:13. Sklep zoologiczny. Karmy i akcesoria dla zwierząt z dostawą do domu.. Joomla Template 2.5 by FreeTemplateSpot. Karmy dla psów i kotów I Mapa Strony